VHNH rijk rijkdom vrijheid
Inspiratie

Rijk, vrij en tevreden

Vroeger wilde ik graag rijk worden. Hoe precies, daar had ik geen idee van. En wat rijk inhield, behalve ‘alles kunnen kopen en doen wat je wilt’, ook niet. Vrijheid – dat was mijn definitie van rijkdom.

Soms lijkt het alsof die vrijheid heel ver weg is, en “rijk zijn” totaal onhaalbaar. Als ik lees over mensen die duizenden euro’s per maand kunnen beleggen of sparen, bijvoorbeeld. Dat halen wij bij lange na niet. Zelf zit ik nu op ongeveer €150 per maand – een jaar geleden ging het nog om tientjes. Er zijn momenten dat ik me afvraag waar we de moeite eigenlijk voor doen.

Gelukkig zijn er ook momenten dat ik terug kan kijken op alles wat we al bereikt hebben en daar dik tevreden over kan zijn. Zo hebben we ons tv abonnement opgezegd, zijn we dus aan het beleggen en lukt het me steeds vaker (bedenk ik me terwijl ik dit aan het schrijven ben!) om niet die impulsaankoop of onnodige uitgave te doen. Ik spaar meer dan ik ooit in mijn leven heb gedaan – hallo, buffer! – en we hebben zelfs een positieve nettowaarde. Eigenlijk zijn we best wel goed bezig.

Vooruitkijken is niet altijd regeren

“Vooruitkijken is regeren” wordt wel gezegd. In zekere zin helemaal waar natuurlijk, juist ook als het op je financiën aankomt. Een plan maken van wat je met je geld wilt bereiken is handig. Een budget opstellen kan heel goed werken om al je uitgaven, ook die zogenaamde onverwachtse, op te vangen. En als je gaat beleggen dan gaat dat ook vaak om de lange termijn. Vooruitkijken dus.

Toch kan al dat in de toekomst kijken averechts werken. Je ziet dan namelijk ook steeds wat je allemaal nog moet bereiken. Alle doelen die je nog niet behaald hebt. Dat is niet per se erg. Als je, zoals ik, weleens vergeet om ook trots te zijn op en dankbaar voor alles wat je al wel gedaan hebt, dan kan het een probleem worden.

Mij demotiveert het bij tijd en wijle ontzettend dat er nog zoveel is dat ik “moet” van mezelf. Vooral omdat de weg naar financiële vrijheid er toch ook echt een is van de juiste koers inzetten en dan afwachten. Een zeiltocht, geen speedbootrace.

Recht zo die gaat

Met deze post wil ik dus niet alleen jullie, maar zeker ook mezelf eraan herinneren om stil te staan bij hoe ver je al bent gekomen. Kijk eens achterom en zie wat voor eind je al van de kust vandaan bent. Het maakt niet uit dat je eindbestemming nog niet in zicht is – je mag ook van de reis genieten. Dat is juist het mooie aan zeilen, dat je tussendoor best nog een keer ergens kan aanmeren en wat om je heen kan kijken.

Het maakt daarbij ook niet uit of jouw zeilboot oud of nieuw is, groot of klein, een paar krassen heeft of glanzend gepolijst is. Zolang er geen gaten inzitten en de wind een beetje goed staat kom je er wel. Voor je geldzaken is het net zo. Als je alles op orde hebt kom je er wel, vroeg of laat. Maar als je schulden hebt, of andere obstakels waar je veel geld aan verliest, dan wordt het moeilijk. Die gaten moet je eerst dichten.

En het kan weleens zo zijn dat er geen zuchtje wind is, of juist een storm. Je auto gaat kapot, en je hebt het stof niet uit je droger gehaald dus die vliegt ook nog in de fik. Of je wordt ziek en kunt tijdelijk niet werken, of… storm en windstilte dus. Die moet je uitzitten. Gelukkig heb je extra proviand en een waterdicht pak en misschien een leuk iemand die je helpt de golven te trotseren. Je hebt wat geld achter de hand voor noodgevallen en als je dat hebt zet je wat opzij voor als het ooit langere tijd moeilijk is.

Na die storm ga je eens verder kijken, maar pas nadat je jezelf een schouderklopje hebt gegeven. Je hebt wel mooi die storm overleefd! Misschien ga je nu sparen voor een grotere boot, of ga je beleggen, of in vastgoed investeren, of je huis aflossen of een hond kopen. Als je maar rekening houdt met de kosten van het voer en inentingen en de huisarts en misschien nog een training. Heb je meteen een zeilmaatje 😉

Sorry trouwens voor iedereen die niet van zeilen en/of water houdt. Volgende keer pak ik weer een andere metafoor, beloofd!

Op weg naar geluk, vrije tijd en de mogelijkheid daarvan te genieten!

14 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *